28.11.08

Chair-car

Είδα πριν από κανένα δίμηνο το υπέροχο 3D animation Wall-e.
Ο πρωταγωνιστής σε αυτό το animation είναι ο Wall-e, ένα, πολύ παλιάς τεχνολογίας, απίθανο ρομπότ, που πραγματικά είναι ό,τι πιο ανθρώπινο έχω δει στην οθόνη εδώ και πολύ πολύ καιρό.

Είναι όμως μια ιστορία για το ανθρώπινο είδος, στο πολύ μακρινό μέλλον (700 χρόνια μετά, σαν να λέμε), όπου λόγω του ότι, την αγαπημένη μας γη την έχουμε καταστήσει «ανίκανη» να μας φιλοξενεί πια, ολόκληρη η ανθρωπότητα ζει σε ένα απίστευτο διαστημό-σπιτο-πλοιο-πόλη, τελευταίας τεχνολογίας κομμάτι ;-)!
Παρέχει λοιπόν στους ανθρώπους «όλες τις ανέσεις», αφού καθένας το μόνο που έχει να κάνει είναι να κάθεται σε μια super αναπαυτική, αεριωθούμενη, πολυθρόνα –τύπου La-z-boy- και όλα, είναι ακριβώς εκεί.
Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων γίνεται μόνο μέσω της οθόνης που έχουν όλοι μπροστά τους, το φαγητό είναι σε υγρή μορφή μέσα σε τεράστια ποτήρια τύπου fast food, και το μόνο που έχουν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι να πηγαίνουν βόλτες στο διαστημό-σπιτο-πλοιο-πόλη, ο ένας δίπλα στον άλλο. Φυσική λοιπόν συνέπεια αυτού του τρόπου ζωής είναι να έχουν γίνει όλοι παχύσαρκοι και ο σκελετός τους να έχει αδυνατίσει πια τόσο πολύ που δεν είναι ικανοί να σταθούν στα πόδια τους. Πράγμα βέβαια που δεν τους πειράζει και ιδιαίτερα, αφού έχουν ξεχάσει γιατί κάποτε ήταν όμορφο να τρέχεις.
Ανακαλύπτουν όμως -με έναν πολύ γλυκό τρόπο- πως μετά από πολλά πολλά χρόνια, στη γη έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ζωή. Αποφασίζουν λοιπόν να γυρίσουν πίσω και να προσπαθήσουν να την ξανακαλλιεργήσουν με σκοπό να μείνουν για πάντα εκεί. (πιστεύουν πως μπορούν να φυτέψουν σπόρο και να φυτρώνει πίτσα!)
Το αποφασίζουν και το κάνουν, χοντρές και στρογγυλές «μπαλίτσες» κατεβαίνουν με μεγάλη δυσκολία από το διαστημό-σπιτο-πλοιο-πόλη.
………….
Top Gear, σήμερα, το πιο πρόσφατο επεισόδιο που παίχτηκε στην Αγγλία…
Ιάπωνας με φαεινή ιδέα! Πολυθρόνα -τελευταίας τεχνολογίας κομμάτι :-( - που σου επιτρέπει να μετακινείσαι παντού. Διαθέτει μια θέση για ίσια στάση σώματος, για κοντινές αποστάσεις και μια πιο ξαπλωτή για να μετακινείσαι ακόμα και μέσα στην πόλη, όπου μπορεί να πιάσει μέχρι και τα 35 χλμ. την ώρα!
Διαθέτει επίσης οθόνη που μπορείς να της πεις, παραδείγματος χάριν, πως θες να πας για καφέ. Εκείνη λοιπόν βρίσκει το πιο κοντινό σε σένα καφέ και ενημερώνει όλους τους πιθανούς φίλους σου που διαθέτουν μια αντίστοιχη, το που θα βρίσκεσαι σε περίπτωση που ενδιαφέρονται να έρθουν και αυτοί…
………….
Ξαφνικά τα «700 χρόνια μετά» έγιναν το σήμερα, το τώρα.

Αγαπώ την τεχνολογία, ελπίζω στην τεχνολογία, επενδύω πια στην τεχνολογία.
Όμως.
Δεν θέλω να πληρώσουμε τέτοιο τίμημα. Δεν θέλω να γίνουμε ανίκανες «μπαλίτσες», που θα ξεχάσουν σιγά σιγά τι υφή έχει το μάγουλο του έρωτά μας, τι όμορφα που είναι τ’ αστέρια το καλοκαίρι στο νησί, τι όμορφα μυρίζει το γιασεμί στα θερινά
Δεν θέλω να σταματήσουμε να είμαστε η Δήμητρα, ο Βασίλης, ο Μπάμπης, η Βάνια… δεν θέλω να σταματήσουμε να είμαστε ο Wall-e.
Αγαπώ πολύ την τεχνολογία και ελπίζω.

Δείτε το Wall-e, αξίζει πραγματικά τον κόπο.

No comments:

Post a Comment